Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Mit vegyünk figyelembe villanybojler vásárláskor?

Mit vegyünk figyelembe villanybojler vásárláskor? Mekkora meleg víz igényt szeretnénk kielégíteni és az elektromos hálózat terhelhetősége megfelel-e? Az elmúlt két évtizedben általában megnőtt az elektromos fogyasztók száma egy átlagos háztartásban, miközben a villanyóra és a kismegszakítók maradtak ugyanazok. Így lehetséges, hogy más bojler típus közül kell választanunk.

Meleg víz igény, elektromos hálózat

Mekkora meleg víz igényt szeretnénk kielégíteni és az elektromos hálózat terhelhetősége megfelel-e?
Az elmúlt két évtizedben általában megnőtt az elektromos fogyasztók száma egy átlagos háztartásban, miközben a villanyóra és a kismegszakítók maradtak ugyanazok... A legelterjedtebb a függőleges szerelésű 80 vagy 120 literes villanybojler méret, ami általában 3-4 fős családok számára kis kompromisszummal elegendő. A felfűtési idő 1,8 kW fogyasztás mellett mérettől függően 2,5 - 4,2 óra. A 16 A-es megszakítóval rendelkező villanyóra képes ellátni megfelelő energiával egy villanybojlert, de külön vezetéket kell kiépíteni a számára fix bekötéssel.

Létezik fekvő villanybojler is, de csak helyhiány esetén javasolt a felszerelése. A bojler testben lévő víz a fogyasztás megkezdésekor a fajsúlykülönbség miatt még egy darabig nem keveredik össze és a felül lévő meleg vizet el lehet használni. Fekvő villanybojlernél ez messze nem ideális módon alakul, hamarabb összekeveredik.

Kis villanybojlerek

Hány vízvételi helyet szeretnénk kiszolgálni? Amennyiben több vízvételi helyet kell ellátni, 80 - 120 liter meleg vízre van szükség. Ha csak egyet mely ráadásul csak kis mennyiséget használ el, kézenfekvő megoldás az 5 - 10 literes kis villanybojler - elektromos vízmelegítő-, mely csak egy kézmosót illetve mosogatót tud ellátni. Ennek különböző típusai hétvégi házakban, munkahelyek kis konyhájában a legpraktikusabbak, de sokszor alkalmazzák akkor is, ha túl távol van a nagy villanybojler a konyhai mosogatótól és sokáig tart, mire odaér a meleg víz. Felfűtési idejük mindössze 10 - 20 perc és vízhőmérséklet is egyszerűen szabályozható az elején lévő a forgatható szabályozó gombbal. A rejtett, bútorba építhető változat a teljes komfort mellett esztétikus is.

Élettartam, minőség

A piacon elérhető márkák közül általában a legolcsóbb olasz típusok bírják a legrövidebb ideig. Ráadásul ha meghibásodnak, általában nem javíthatóak - ez szándékos, már a kialakításán is látszik - cserélni kell. A drágább külföldi típusok hosszabb ideig működnek, de alkatrész ellátásuk és javításuk általában költséges. Érdemes tehát hagyományos magyar villanybojlert - elektromos forróvíztárolót - vásárolni, ha van lehetőség az elején egy kicsit többet áldozni.

Megéri, mert a karbantarthatóság, a folyamatos alkatrész ellátás, a szerelők körében meglévő ismertség és a kiváló minőség pár év alatt visszahozza az árát. A mai magyar villanybojlereknek zománcozott a hengerpalástja, ennek is köszönhetően már akár 7 év garanciával rendelkeznek. Gyártmánytól függetlenül minden bojlerre igaz, hogy a fogyasztását, a vízkőképződést és ezek által az élettartamát kedvezően befolyásolja, ha csak max. 60°C hőmérsékletre van beállítva.

Létrehozva
2014. április 4. 10:57