Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Szeptembertől új uniós rendelet jön a gázkazánokra!

A tapasztalat azt mutatja,hogy az átlag magyar csak az első hideg  őszi fuvallatok idején gondol arra először, hogy idén is lesz tél. Pedig lesz...

Gázkazán szerelésKészítettünk egy reprezentatív felmérést, a jelenleg használt gázkazánok állapotáról, a gázfűtéssel kapcsolatos elégedettségről. A válaszadók véleménye természetesen megoszlik, de csak 30 százalékuk az, aki legalább közepesen elégedett. A  többség jelenleg üzemelő gázkazánja javításra vagy karbantartásra szorulna és a fűtési rendszert is korszerűsíteni kéne.

Érdemes időben eszmélni. A szeptemberi-októberi időszakban már szinte lehetetlen gázkészülék szerelőt találni, mert éjjel-nappal dolgoznak, 10-15 címük van egy napra. Aki tehát időben ébred, még normál áron kitisztíttathatja, felújíttathatja, vagy kicserélheti készülékét idegeskedés nélkül.

Közel 500 válaszadó véleménye alapján kiderült, hogy a háztartások csaknem fele 10 évnél idősebb gázkazánt használ és az átlag lakásokban a készülékek felét nézetik át éves rendszerességgel.

A nyilvánvaló biztonsági kockázatokon felül - balesetveszély vagy szén-monoxid mérgezés - kevesen tudják, hogy a karbantartás és tisztítás elmulasztása jelentősen csökkenti a gázkazán készülékek hatásfokát. Míg egy új, korszerű elektronikával és szabályozó rendszerrel ellátott gázkazán hatásfoka 85 és 108 % között mozog (a 108% nem elírás, a kondenzációs kazánok hatásfoka a füstgázokban lévő rejtett hő felhasználása miatt 100% fölé megy a hagyományos számítási mód szerint), addig egy sok éve nem karbantartott gázkazán hatásfoka le tud csökkeni akár 50% közelébe. A leggyakoribb hatásfok csökkentő tényező az elkoszolódás és/vagy vízkövesedés. Ha valaki közel hajolva régi cirkójához azt hallja, hogy zúg mint egy teáskanna, ez majdnem biztosan a vízkövesedés jele...

A régi készülékek cseréje mellett szól az is, hogy az őrláng kb. annyi gázt fogyaszt el egy nap alatt, amivel egy ember melegvízben le tud zuhanyozni. A régi gázkészülékek karbantartása során néha meghökkentő dolgok derülnek ki. Jellemző, hogy a régi gázkészülékek kevés szolgáltatásából sem működik már minden, az évek során egy csomó "lekopott". Pestiesen szólva "full fapad" üzemmódban ki-be kapcsolással még üzemel, miközben iszonyú gázszámlákat okoz. Jellemző problémák: biztonsági funkciók átkötéssel való kiiktatása (alkatrész spórolás),  után keringtetés elmaradása, halálán lévő öreg szivattyú vagy régi és primitív termosztát használata.

Egy másik kérdés a melegvíz előállításához kapcsolódott. Az emberek 44 százaléka gázkazán segítségével állítja elő a használati melegvizet is, nem pedig bojler vízmelegítő készülékkel.. Ez azt jelenti, hogy egész évben folyamatosan üzemel a gázkészülék.

Kevesen tudják, hogy szén-monoxid mérgezés nyáron is történhet. A gázüzemű készülék vízmelegítés közben is okozhat CO mérgezést. A hagyományos gravitációs elven működő kémények huzata nyári időszakban jóval kisebb mint télen. Ezért egy teljes kád víz átfolyós üzemű gázkészülékkel való feltöltése hordozhat kockázatot éppen úgy, mint télen a fűtési üzemmód.

Honeywell XC100D szén-monoxid riasztó

 

Pár szó a szén-monoxid érzékelő riasztókról. Nagyon javasolt a használatuk, de csak a megfelelő módon és helyen. A zárt égésterű turbós gázkazánok, a kondenzációs gázkazánok és a parapetes gázkonvektorok égéstere a lakás légterétől teljesen elzárt. Az ilyen típusú készülékek az égéshez szükséges friss levegőt az épületen kívülről nyerik és az égésterméket is a homlokzaton kívülre vezetik. Ezeknél a típusoknál a szén-monoxid érzékelő felszerelése felesleges. Nagyon ajánlott viszont  minden hagyományos kéményt használó gázkészülék esetén: átfolyós gáz vízmelegítők, kéményes vagy kémény nélküli tárolós gázbojlerek, kéményes  gázkazánok (hagyományos álló gázkazán a pincében), fali kéményes gázkazánok (a népnyelv szerint kéményes cirkó vagy kombi cirkó).

Nem véletlenül szokták a szén-monoxidot a legveszélyesebb mérgező gázként számon tartani, ugyanis gyakorlatilag „láthatatlan gyilkosként” szedi áldozatait. Színtelen és szagtalan, így jelenlétét nem érzékeljük, sok esetben sajnos csak akkor, ha már rosszulléthez vezet. Mivel a szén-monoxid belélegzésével, és a szervezetben való felgyülemlésével a vér tulajdonképpen alkalmatlan lesz az oxigén szállítására, így először fejfájást, émelygést észlelünk, majd rosszullétet, eszméletvesztést, valamint a nagy koncentráció halált okozhat. Mindez a veszély egy még tízezer forintba sem kerülő készülékkel kiküszöbölhető. Még az alacsony koncentrációjú szennyezést is jelzik a korszerű riasztók!

EU-s kondenzációs gázkazán rendeletJelenleg a megkérdezettek több mint fele nincsen tisztában azzal, hogy szeptember 26-án életbe lép hazánkban az az uniós rendelet, amely szerint csak 95% feletti hatásfokú, tehát gyakorlatilag csak  kondenzációs gázkazánok hozhatóak forgalomba a jövőben. Az ERP által előnyben részesített minden  gázkazán körülbelül 20-30 %-kal kevesebb gázt használ. Bár a készülékek ára magasabb, de ez fogyasztástól függően 2,5 és 8 év között mozogva megtérülhet. Érdekes módon viszont a válaszadók 71 százaléka tisztában van azzal is, hogy ha kondenzációs gázkazánt szerel fel a régi készüléke helyére, akkor a kéményrendszert is át kell alakítani. A rendelet értelmében egyébként a gázkészülékekre is energia címkék kerülnek, mint a többi háztartási gépre. A gázkonvektorok alacsony teljesítményük miatt nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Sokan a lakásfelújításhoz vagy a fűtés korszerűsítéshez kénytelenek hitelt is igénybe venni. Amennyiben a szigorító jellegű EU-s rendelkezést ellensúlyozandó kedvezményes hitel lehetőség vagy valóban elérhető EU-s támogatás létezne, akkor a válaszadók 84%-a szívesen igénybe venné azt.

A fűtési rendszerre és a gázkészülékre is igaz, hogy ha régi is a berendezés, de amink van az legalább működjön jól.

Gázkazán tippekBefejezésül néhány tipp régi gázkészüléknél:

  • Ellenőriztesse a megfelelő kéményhuzatot. (Primitív módszer: összegyűrt papír elégetése a kéménylyukban. Ha a huzat szinte kirántja fölfelé az égő papírt akkor nyugodtak lehetünk.)
  • Régi gázkészülékét mindenképpen tisztíttassa ki.  Gázkészülék szerelő szakember szabályozza be és ellenőrizze biztonsági szempontból is.
  • Régi, egyszerű, tekergetős termosztátját cserélje le korszerű, digitális, heti programos termosztátra. (Be is kell állítani okosan, mert csak akkor spórol, de akkor nagyon sokat. Általában a régi helyére átalakítás nélkül felszerelhető.)
  • Ha kéményes gázkészüléket üzemeltet, vásároljon szén-monoxid riasztót és a közelében szerelje fel a falra. (Nem kell hozzá vezeték, beépített elemmel működik és közel 10 évig működik.)
  • Ha vannak olyan radiátorok, amelyek nem működnek megfelelően, akkor nézesse át a rendszert fűtésszerelővel. (A rendszer áramlási szempontból való beszabályozása, a tágulási tartály cseréje és a légtelenítés együtt néha csodákra képes és nem kerül sokba.)

Egy Németországban élő magyar származású mérnök pusztán a gázkazán digitális termosztátjának hatékony és takarékos beprogramozásával valamint a melegvíz és fűtési rendszer beszabályozásával átalakítás nélkül 28%-os gáz megtakarítást volt képes elérni házában...

Létrehozva
2015. augusztus 21. 15:37