Puffertartály

Mi az a Puffertartály?

A puffertartály a fűtési rendszereknél használatos energia tároló eszköz, ami egy nagy űrtartalmú hőszigetelt tartály. Nagy mennyiségű forróvizet képes tárolni, ami később fűtési célra felhasználható akkor is, ha a kazán éppen nem üzemel. (A puffer szó jelentése gyűjtő, kiegyenlítő.) 

A puffertartály, vagy más néven puffertároló valójában egy jól hőszigetelt melegvíz tároló, ami a fűtőberendezés által hirtelen előállított nagy mennyiségű melegvizet a későbbi felhasználás céljából eltárolja. Bármely melegvíz előállítására képes hőtermelő berendezéshez csatlakoztatható kiegészítőként, pl. vegyestüzelésű kazánhoz, fatüzelésű kazánhoz, hőszivattyúhoz vagy napkollektorhoz is.

Mikor célszerű alkalmazni puffertartályt?

Kifejezetten azokhoz a berendezésekhez javasolt, amik nem egyenletes ütemben tudják előállítani a hőenergiát, - szabályozásuk nehezebben megoldható, mint az automata gázkazánoké - mint például vegyestüzelésű kazán, fatüzelésű kazán vagy napkollektor.

Puffertartály felépítése és típusai:

A puffertartály szigetelésének vastagsága és minősége meghatározóan fontos része a rendszernek, alkalmazásával a hőveszteség minimalizálása a cél. A puffertároló általában tartalmaz egy vagy több belső hőcserélőt is. Ez általában a belsejében elhelyezett csőkígyó – megfelelő külső csatlakozó csonkokkal - ami lehetővé teszi, hogy a tároló vizét egy külső hőtermelő berendezés (kazán vagy napkollektor) felfűtse anélkül, hogy a fűtési előremenő víz és a tárolóban lévő víz fizikailag összekeveredne egymással. Csak a hőenergia adódik át.

A puffertároló méretezése:

A puffertároló általános jellemzője, hogy jó nagy. Egy családi ház esetén is kb 800 vagy 1000 liter űrtartalommal kell számolni (itt problémát szokott okozni, hogy a nagy tárolót hogyan lehet bevinni a fűtőberendezés mellé, sok esetben az ajtó mellett a falat is meg kell bontani). A puffertárolót célszerű méretezni! Ennek során figyelembe kell venni a fűtendő épület hőigényét, az alkalmazott kazán vagy napkollektor hőteljesítményét vagy a puffertároló mellett alkalmazott szilárd tüzelésű kazán típusát és a fűtésre szánt időt is. A nem megfelelően méretezett, vagy bekötött tároló többféle műszaki problémát, esetleges veszélyhelyzetet teremthet (pl: tárolón belül bekövetkező hősokk).

Ökölszabály: szilárd tüzelésű kazán esetében minden 1 KW hőteljesítményhez 50 liter tárolókapacitással érdemes számolni!

Bekötési mód:

A puffertároló fűtési rendszerbe illesztése minden esetben szakember közreműködését igényli. A fűtési rendszert a puffertartály megfelelő csonkjaira kell rákötni, hogy a tároló tökéletes összhangban működjön a komplett fűtési rendszerrel. A leggyakoribb kombináció a vegyestüzelésű kazán és puffertároló használata együtt, de sokszor előfordul a napkollektor által táplált puffertároló is. Két csőkígyós rendszereknél akár kombináltan vegyestüzelésű kazán és napkollektor is fűtheti felváltva a puffertartályunkat.

Létezik kombinált tároló is, amikor a HMV tároló és a puffertároló egy testben kap helyet. Amikor vegyestüzelésű kazán, vagy napkollektor mellé egy gázkazánt is rákötnek a puffertárolóra, mely abban az esetben fűt rá a puffertároló HMV (használati melegvíz) moduljára, ha épp nem működik a fő fűtési egység (épp nem üzemel a vegyestüzelésű kazán, vagy a napkollektor nem tud összegyűjteni annyi hőenergiát, amivel fűteni tudja a puffertárolót). Ezt a rendszert HMV modullal kombinált puffertárolóval szokás kialakítani.

A puffertartály előnyei:

Leginkább az átmeneti időszakban (tavasszal és ősszel) mutatkozik meg lényegesen a puffertartály előnye. Ebben az időszakban ugyanis a fatüzelésű vagy vegyestüzelésű kazán által megtermelt nagy mennyiségű hőenergiára nincs szükség abban a pillanatban. Ilyenkor a puffertároló eltárolja a fűtőberendezés által termelt felesleget, így a hirtelen megtermelt hőenergia nem vész el, később felhasználható.

A puffertárolók alkalmazásának másik nagy előnye a fűtési komfort növekedése. Ha a szilárdtüzelésű kazánt egy nap két alkalommal rakják meg és indítják el, az eltárolt hőenergia segítségével az épület a nap 24 órájában termosztát segítségével automatizált módon melegen tartható… A fűtés ideje lényegesen megnyújtható attól függetlenül, hogy a kazánban éppen nem ég a láng, így sokkal kiegyensúlyozottabb és komfortosabb fűtés biztosítható. Kevesebbet kell a kazán felügyeletével foglalkozni, a szakaszos üzem ellenére az épület fűtése folyamatosan megoldott, így energiát és időt spórolhatunk meg.

Puffertartály típusai:

PUFFERTARTÁLY HŐCSERÉLŐ NÉLKÜLI

PUFFERTARTÁLY EGY HŐCSERÉLŐVEL

PUFFERTARTÁLY KETTŐ HŐCSERÉLŐVEL (BIVALENS tároló)

Kombinált puffertartály típusai:

KOMBINÁLT PUFFERTARTÁLY ÁTFOLYÓS HMV modullal (használati melegvíz) HŐCSERÉLŐ NÉLKÜL

KOMBINÁLT PUFFERTARTÁLY ÁTFOLYÓS HMV modullal (használati melegvíz) EGY HŐCSERÉLŐVEL

KOMBINÁLT PUFFERTARTÁLY ÁTFOLYÓS HMV modullal (használati melegvíz) KÉT HŐCSERÉLŐVEL

Puffertároló beépítve:

Létrehozva
2016. október 11. 14:02