Használja a felső sávban levő keresőnket, hogy a lehető leggyorsabban megtalálja amit szeretne!
arrow-up

Kandalló

Részletes kereső megnyitása

Szűkítse a találati listát

- Ft
1-12 termék. ÖSSZESEN: 18

A kályha és a kandalló története

Fűtésre a legrégebbi módszer a nyitott tűzrakó hely, mely évszázadokkal ezelőtt a népvándorlás idején alakult ki, a sátrak és jurták melegen tartására. Mivel a helyiség tetején volt hagyva egy nyílás a füstelvezetésnek, ez a korai megoldás igen pazarlónak volt mondható. Ezt a tűzrakó helyet körbeépítve, és a füstöt kéménybe terelve jöttek létre a nyitott kandallók. Ez leginkább a melegebb éghajlat alatt élő népeknek felelt meg lakóhelyük fűtésére, mert pazarló és alacsony volt a fűtés képessége. A hidegebb éghajlat lakói rákényszerültek egy jobb módszer feltalálására, amiből lettek a zárt tűzterű kandallók és kályhák.

A 15 század környékén formailag és díszítésükben tökéletesedtek az e korban svájci és német tervezésű kályhák; ezeket utánozzák le a többi országok, köztük Magyarország is. A barokk és rokokó korszakban az addig testes kályhák megnyúlnak; és nem fiókokból, hanem nagyobb darabokból álltak. A vas- és porcelán kályhák a 18. században kezdtek divatba jönni. Magyarországon a 15. század közepétől kezdtek a kályhák szélesebb körben elterjedni. A kályháknak különböző típusait különböztetjük meg.

Tüzelőanyag szerint lehet szilárd-, olajtüzelésű, vagy villamos fűtésű hőtárolós és gáztüzelésű is. De maga a kályha anyaga szerint is két félét különböztethetünk meg: vas és cserépkályha.

A gáz- és olaj tüzelésű kályhákat újra felváltják a szilárd - fa, faapríték, pellet, fabrikett és széntüzelésű kályhák. és a villamos fűtésű kályhák, melyek nagy előnye, hogy csúcskizárásos, vezérelt szabályozással, olcsóbb árammal felfűthetők, és az igény szerint állítható a teljesítmény, egy hőmérséklet szabályzó segítségével, ami alapján fogják le adni a kellő hő mennyiséget.

Cserépkályhák
Burkolatuk lehet égetett kerámia, cserép. Minden belső részegysége tűzálló. A cserépkályha, amit egy helyiség egyedi fűtésére alkalmaznak (a falba épített szerkezetektől eltekintve), az alap típus nagy tömegű, hőtárolásra alkalmas, hosszan tartó hőátadásra képes, zárt tűzterű (ajtós). A zárt tűztér nem azonos a zárt égéstérrel, amelyik nem a belső helyiségekből veszi a levegőt, hanem kívülről kapja egy külön vezetéken át. Tüzelőanyaga fa (egyajtós), a jobb hatásfok céljából több függőleges, vagy vízszintes huzammal, járattal rendelkezik.

Vaskályhák
A vaskályhák vegyes tüzelőanyaggal üzemeltethetőek, ezen belül az egyaknás kályhák a jó minőségű, kis gáztartalmú szenek eltüzelésére is. Egy helyiség fűtésére alkalmazzák. Szerkezetük acéllemez burkolatból, öntöttvas testből, és samott szigetelésből áll. Két illetve ritkább esetben három ajtós kivitelűek. Az égés szakaszos, ezért időszakos fűtésre alkalmas, a hőt gyorsan leadja felmelegítve a szobát, mivel kicsi a tömege és ez által kisebb a hő megtartó képessége is. Az alsó részben rostélyt helyeznek el, a levegőt pedig az ajtó (állítható) nyílásain át kap. A kétaknás, ún. folytonégő kályha állandó fűtésre képes. Egyik aknájába a tüzelőanyag kerül, ami a rostélyon ég el, az égés a rostély mozgatásával, és ki hamuzással szabályozható, a tüzelőanyag után adagolásával az égés folyamatos.