Használja a felső sávban levő keresőnket, hogy a lehető leggyorsabban megtalálja amit szeretne!
arrow-up

Kondenzációs gázkazán

Részletes kereső megnyitása

Szűkítse a találati listát

- Ft
- kW
1-12 termék. ÖSSZESEN: 266
A
Ingyen szállítjuk Ariston Clas Premium EVO 24 EU ERP kondenzációs gázkazán kombi
Akciós bruttó ár: Ariston Clas Premium EVO 24 EU ERP kondenzációs gázkazán kombi Ft
Régi ár: 273 134 Ft
Azonnal elvihető
Akció
Akció
Akció
A
Ingyen szállítjuk Ariston Cares Premium 24 EU ERP kombi kondenzációs kazán
Akciós bruttó ár: Ariston Cares Premium 24 EU ERP kombi kondenzációs kazán Ft
Régi ár: 261 671 Ft
Azonnal elvihető
Akció
A
Ingyen szállítjuk Ariston Genus Premium Evo System 24 EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán
Akciós bruttó ár: Ariston Genus Premium Evo System 24 EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán Ft
Régi ár: 316 933 Ft
Azonnal elvihető
Akció
Akció
B
Bosch Condens 2000 W ZWB 24-1 RE fali kondenzációs kombi gázkazán EU ERP
Akciós bruttó ár: Bosch Condens 2000 W ZWB 24-1 RE fali kondenzációs kombi gázkazán EU ERP Ft
Régi ár: 236 088 Ft
Azonnal elvihető
Akció
A
Ariston Genus Premium Evo System 30 EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán
Akciós bruttó ár: Ariston Genus Premium Evo System 30 EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán Ft
Régi ár: 326 394 Ft
Azonnal elvihető
Akció
A
Ingyen szállítjuk Viessmann Vitodens 100-W 35KW EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán
Akciós bruttó ár: Viessmann Vitodens 100-W 35KW EU ERP fűtő kondenzációs gázkazán Ft
Régi ár: 407 550 Ft
Azonnal elvihető
Akció
A
Ingyen szállítjuk Immergas Victrix TT 24 kW kondenzációs kombi gázkazán EU-ERP
Akciós bruttó ár: Immergas Victrix TT 24 kW kondenzációs kombi gázkazán EU-ERP Ft
Régi ár: 289 881 Ft
Azonnal elvihető
Akció
Akció

Kondenzációs kazán – Minden, amit tudni érdemes

A kondenzációs kazán jelenti a legelterjedtebb megoldást, mely megfelel az új előírásoknak is és kényelmes, takarékos megoldást kínál. Nyújtja az automatizált gázfűtés komfortját és kényelmét emellett gazdaságos is.

A kondenzációs gázkazán működése

A szénhidrogének elégetése során nagy mennyiségű vízgőz (pára) is keletkezik a füstgázokban. Ez az égéstermék magas hőmérsékletű, de ezt a rejtett hőenergiát is ki lehet nyerni belőle a benne lévő pára kicsapatásával. Ezt a folyamatot nevezik a kondenzációnak, aminek segítségével az égéstermék hőmérséklete lecsökkenthető 45-55 0C-ra. Így a kéményen keresztül távozó plusz energia is hasznosítható fűtés céljára és a gázkészülék számított hatásfoka is 100 % fölé emelkedik. Ez nem tévedés, a számítás módjából adódik. A hagyományos gázkazán 80 – 90 % hatásfokával szemben a kondenzációs kazánok 106 % elérésére is képes a füstgázokban lévő rejtett hő felhasználásával.

Az új ERP rendelet, avagy kondenzációs kazán törvény

Az új energiahatékonyságot és környezetvédelmet szolgáló ERP rendelet miatt ma már csak viszonylag jó hatásfokú és energiatakarékos szivattyúval szerelt gázkazánokat lehet forgalomba hozni. A határidő a hosszabbítását követően 2016 nyarán jár le és a forgalmazást is tiltja a régi gyengébb hatásfokú készülékek esetében.
Létezik azonban olyan – nem igazán kondenzációs – kazán is, amelyik hagyományos zárt égésterű kazántesttel rendelkezik, de kiegészítették egy hőcserélővel mely a távozó égéstermék hőenergiájából is visszanyer. Így már éppen megfelel az új rendeletnek, bár valójában szükségmegoldás. Ezt a típust „fél kondenzációs” kazánként emlegetik és természetesen sohasem lesz olyan jó a hatásfoka, mint egy eleve kondenzációs kazántesttel szerelt készüléknek. A burkolat mögé tekintve azonnal szembeötlik a különbség, mert ugyan mindkét típus zárt égésterű „turbós” készülék, amiben a füstgázokat ventilátor hajtja ki a dupla falú füstgázelvezető rendszer segítségével, de a kondenzációs gázkazánok alakja jellegzetes megjelenést biztosít.

A kondenzációs kazán kémény szükségessége

Az egyik legfontosabb – s egyben a legtöbb problémát is okozó – különbség a hagyományos gázkazán és a kondenzációs kazán között, hogy a kéménye különbözik.  Sajnos a kondenzációs kazán megvásárlásakor az átlagember meglepve tapasztalja, hogy a készülék árával azonos nagyságrendű költséget jelent a kondenzációs kazán kémény beszerzésének szükségessége.
A hagyományos turbós, zárt égésterű kazánok füstgáz elvezető rendszere koncentrikus dupla falú alumínium cső, különböző idomokkal és megfelelő tömítéssel, darabokból összeillesztve. A kondenzációs kazán füstgáz elvezető rendszerének belső, kisebb keresztmetszetű csöve műanyagból készül. A probléma az, hogy a kondenzációs kazán égésterméke savas kémhatású párát – tulajdonképpen nagyon híg kénsavat – tartalmaz. Ez a savas kémhatású kondenzátum szétmarná az alumíniumot. A füstgázok alacsony hőmérséklete viszont lehetővé teszi a műanyag alkalmazását, ami ellenáll a savas kémhatásnak.

Vegyük komolyan a kéményt

A megfelelő füstgázelvezető rendszer nem merül ki pusztán az alumínium helyett műanyag középső csövet alkalmazó megoldásban. Nagyon fontos szerkesztési szabályok, megfelelő hosszúságok, keresztmetszetek és védőtávolságok szükségesek egy hatékony és biztonságos kéményhez. A kiegészítő idomok teszik lehetővé az ellenőrzést, tisztítást és a szükséges mérések elvégzését. Méretezése megfelelő számítógépes programmal, szakember által történik.
A kondenzációs gázkazán beállítása során az adott márkával foglalkozó szervizes és beüzemelő szakemberek is végeznek füstgáz összetétel elemzést, mert ez szükséges a megfelelően gazdaságos működéshez és beszabályozáshoz. A teljes füstgáz elvezető rendszer tömítettségét is ellenőrizni kell megfelelő tömörségi próba elvégzésével. A rendszerben alkalmazott tömítéseknek komoly szerep jut, mert az évek során nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve a hőtágulás miatt. Nem elegendő tehát egyszer, üzembe helyezéskor elvégezni a tömörségi próbát, később - persze több év elteltével – meg kell ismételni.

Biztonság

A zárt égésterű gázkészülékek teljesen elkülönítve működnek a lakótér légterétől. A biztonság garantált, hiszen az égéshez szükséges oxigént a dupla falú füstgázelvezető rendszer pereme mentén a külső térből nyeri, míg a keletkező égésterméket - kényszer áramoltatással, tehát nem hagyományos kéményhuzat segítségével - egy hőálló ventilátorral nyomja ki szintén a külső térbe. Ha nincs megsérülve a készülék házának tömítése, füstgáz visszaáramlás a lakótérbe nem tud létrejönni.
A manapság nagy figyelmet kapó szénmonoxid mérgezés eshetősége tehát a konstrukcióból adódóan kizárt, az extrém véletlenek kivételével elmondható, hogy a korszerű kondenzációs kazánok zárt égésterük miatt nagyon biztonságosak. Ehhez hozzájárul még az üzemállapotot folyamatosan figyelemmel kísérő elektronika, ami azonnal lekorlátoz, esetleg le is tilt megfelelő hibaüzenet kiírása mellett, ha veszélyes értékek mérhetőek.

Padlófűtés, alacsony hőmérsékletű fűtővíz

A kondenzációs kazánok kapcsán elterjedt tévhit, hogy csak padló vagy falfűtéssel együtt jó. Kicsit persze többről van szó, néhány részlet nagyon számít.
A kondenzáció jelensége páralecsapódáson alapszik. Van egy bizonyos előremenő fűtővíz hőmérsékleti tartomány – amin belül a páralecsapódás megfelelő módon létrejön – e felett azonban már nem tud megvalósulni. Ha a kondenzációs kazán nagyon magas teljesítmény tartományban kénytelen üzemelni, a magas hőmérséklet magasabb égéstermék hőmérsékletet eredményez, ami már nem tudja magából a párát leadni. A plusz teljesítmény ebből eredően elmarad – bár a készülék így is egy elég jó hatásfokú zárt égésterű kazán hatásfokát produkálja – mindaddig, míg újra nem lesz alacsonyabb a teljesítmény igény. Ezért törekedni kell a nagy felületű alacsonyabb felületi hőmérsékletet igénylő hő leadók alkalmazására. Ilyen a padlófűtés, a felület fűtések és a túlméretezett radiátoroknak is van ilyen hatása. Ilyen hő leadók mellett sokkal nagyobb lesz az a tartomány a tejes évi fűtési időszakot vizsgálva, amikor a kondenzáció megvalósul. Üzem közben könnyen ellenőrizhető, hogy a folyamat zajlik-e, mert ha igen, akkor a kazán alatt lévő kis gégecsövön folyamatosan csordogál a kondenzvíz.

Külső hőmérséklet alapú vezérlés

A kondenzációs időszakok meghosszabbításának olcsóbb és más szempontból is előnyös módja, ha külső hőmérsékletérzékelős termosztátot alkalmaznak. Ez utólag, pl. készülékcsere esetében a fűtési rendszer átalakítása nélkül is megvalósítható és nem jár jelentős költséggel. A hatására hosszabb ideig, de alacsonyabb hőmérsékleten melegszenek a radiátorok. Az így vezérelt fűtés sokkal kiegyenlítettebb, intenzív felfűtési szakaszok nélkül működik. A normál termosztátokra jellemző, hogy szakaszosan ki-be kapcsolgatják a rendszert, így szabályoznak. Emiatt a radiátorok időnként forróak, míg néha teljesen lekapcsol a fűtés.
A külső hőmérsékletérzékelésen alapuló vezérlés elébe megy a folyamatoknak, egyenletesebb működést téve lehetővé. Ha kint csökken a hőmérséklet, nyilván bizonyos idő múlva az épület belső hőmérséklete is csökkeni fog. Ilyenkor - az épület hő tehetetlenségét is figyelembe véve – elébe megy a folyamatnak és szép lassan elkezd ráfűteni az épületre. Ezzel a módszerrel elkerülhetőek a hőmérsékletingadozások, ami sokkal komfortosabbá teszi a lakók számára és gazdaságosabbá az üzemeltetés szempontjából. A kondenzáció szempontjából is kedvező, mert jellemzően alacsonyabb fűtési előremenő vízhőmérsékletet igényel. Ez általában a már meglévő, előzetesen hagyományos fűtési rendszerhez kialakított és méretezett radiátorokra is igaz!

A kondenzvíz elvezetése

A kondenzátum elvezetése általában – pl. készülékcsere esetén is - komoly problémát okoz. A keletkező kondenzvizet bele kell kötni a csatornába. Nem elegendő egy vödör, a mennyisége miatt pár óra alatt garantáltan túlcsordul. Ha a gázkazán a pincében van, akkor külön speciális szivattyú alkalmazására van szükség, mert sokszor a csatornacsövek a fej fölött futnak, gravitációsan nem lehet belevezetni.

A készülékek érzékenysége a szennyeződésekre, üzemeltetés

A korszerű gázkészülékek sokkal szűkebb, eltömődésre hajlamosabb belső keresztmetszetekkel rendelkeznek, mint elődeik. A készülékek hatásfokát már egy-két év alatt is tudja csökkenteni a belső lerakódás, ami a fűtési rendszer egyéb részeiből kerül ki. Mindenképpen érdemes tehát a készülék mellé beépíteni egy iszapleválasztó szűrőt – létezik mágnessel kombinált is – valamint egy légleválasztót. Ezek a szerelvények a készülék hatásfokának megőrzését is nagyon jól szolgálják, de az élettartam meghosszabbításában is fontos szerepük van. Sok esetben a gyártók garanciális feltételként is megszabják alkalmazásukat.
Az új készülék beépítése, vagy új fűtési rendszer kiépítése során mindenképpen érdemes beüzemelés előtt a teljes rendszert átmosni, majd megfelelő kezelt lágy vízzel és inhibitor adalékanyaggal feltölteni. Ezek a fűtési rendszer egyéb részeinek korrózióját gátolják mert az ebből származó lerakódás a kazánt is károsítaná.

A beüzemelés fontossága

A korszerű gázkészülékek garanciája kizárólag szabályos, gyári szervizes szakember által történt beüzemelés után érvényes. De a garanciát biztosító pecséten túl is tényleges értelme van a dolognak. A készülék pontos beszabályozása – ami csak a füstgáz összetételt vizsgáló műszer birtokában lehetséges – döntő fontosságú a gazdaságos üzemeltetéshez. A kondenzációs kazán hatásfok többletét érdemes kihasználni, nem szabad veszni hagyni a kezdeti beállítás pontatlansága miatt.

A korszerű hőszigetelés és a kombi, vagy a csak fűtő kondenzációs kazán kérdése.
A mai korszerű épületek hő szükséglete jóval alacsonyabb, mint a régieké. A vastag hőszigetelés és a korszerű nyílászárók miatt kisebb teljesítményű kazán is elég a fűtéshez. A meleg víz előállítás azonban átfolyós üzemmódban igényli a 24 kW hő teljesítményt. Ez a teljesítmény feleslegesen nagy folyamatos üzemű fűtéshez, csak a szakaszos, nagy pillanatnyi teljesítmény igényű meleg víz előállításhoz kell.

Indirekt tárolós kis hő központ

Nagyon jó megoldás - ami a használati meleg víz felhasználási komfortot is szolgálja – ha indirekt melegvíz-tároló tartályt kapcsolnak csak fűtő üzemmódú kazánhoz. Így lehet akár kisebb teljesítményű is a készülék, de ez bőven elég a tartály felfűtésére. A készülék így a fűtés mellett a tartályban lévő vizet is szabályozott módon, - az átfolyós üzemmódú kombinál sokkal gazdaságosabban – képes melegíteni. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy sokkal intenzívebb meleg víz elvétel történjen pl. kád tele engedésénél, s lehetővé teszi a cirkulációs vezeték kiépítését is a távolabbi vízvételi helyek miatt.

 

 

 

Akár 30% megtakarítás a kondenzációs kazán segítségével a füstgázokban levő rejtett hő felhasználásával.

Akár 30% megtakarítás a kondenzációs kazán segítségével a füstgázokba  n levő rejtett hő felhasználásával! Érdemes kondenzációs kazán készülékre váltani, mert jelentős energiamegtakarítás érhető el azonnal kondenzációs kazán használata esetén, a régi radiátorok megtartása mellett, pusztán a régi gázkazán cseréjével. A kondenzációs kazán a legújabb generációt képviseli, sokkal jobb hatásfok elérésére képes a kondenzációs gázkazán. A kondenzációs gázkazán a füstgázban rejlő vízgőzt is kihasználja, így éri el hosszútávon a kiemelkedő hatékonyságot minden kondenzációs kazán. Saunier Duval kondenzációs kazán, Beretta kondenzációs kazán, Vaillant kondenzációs kazán, Ariston kondenzációs kazán, Baxi- és Bosch kondenzációs kazán raktárról. Külső hőmérséklet-érzékelős termosztáttal a kondenzációs kazán garantáltan meghozza az árát. Ha padló- és falfűtési rendszerhez szeretne gázkazánt, a kondenzációs kazán kimondottan ajánlott Önnek. Ha a felsorolt kondenzációs kazánok között nem találja a megfelelőt, kérjen ajánlatot ügyfélszolgálatunktól! A kondenzációs kazán ár nagyon fontos tényező egy vásárlás esetén.

Kondenzációs kazán hatásfoka

kondenzációs kazán hatásfoka

A fenti kondenzációs kazán hatásfoka kép illusztrálja, hogy miért ilyen magas egy kondenzációs kazán hatásfoka. Az égés során a kondenzációs kazán belsejében keletkező füstgáz egy felületen elveszti hőjét, és oldott nedvességgé alakul. A lecsapódás során felszabaduló hő plusz energiamennyiséget jelent kondenzációs kazán esetén. A kondenzációs kazán belső szerkezetének köszönhetően a nedvesség a megfelelő helyre távozik, általában a szennyvízhálózatba.

Az utóbbi időben a kondenzációs kazán árak nagymértékben csökkentek, így már vételkor elkezdheti a spórolást  kondenzációs kazán vásárlása esetén. A kondenzációs kazán közkedvelt típust lett, egyre többen döntenek a kondenzációs gázkazán vásárlása mellett, így a jövőben biztosan lesznek kondenzációs kazán alkatrészek. Egy hagyományos készülékhez képest a kondenzációs kazán kevesebb káros anyagot bocsájt ki, ezáltal környezetkímélőbb a kondenzációs kazán. Nálunk az alacsony cirkó árak mellett az akciós kondenzációs kazán árai is megfizethetőek.

Kondenzációs kazán belseje

A bal oldali képen a Viessmann 100-W kondenzációs kazán belseje látható. A kondenzációs kazán részegységei légtömör belső térben találhatóak (Box-Design). A kondenzációs kazán belső tere, a homlokfal leszerelésével érhető el. A részegységek szervizelése nem igényel oldalsó védőtávolságot ezen kondenzációs kazán esetén. A kondenzációs kazán egyik legfontosabb eleme a hőcserélő. Ez nem más, mint egy spirál alakra hajlított, téglalap keresztmetszetű zártszelvény a kondenzációs kazán belsejében. Egyben ez a Vitodens fali kondenzációs kazán tűztere is.

Kondenzációs kazán beszerelése és üzembe helyezése

A kondenzációs kazán üzembe helyezését csak a gyártó, vagy megbízottja végezheti el, a szakembernek rendelkeznie kell a szükséges engedéllyel a kondenzációs kazán szereléséhez. Amennyiben nem felhatalmazott szerelő végzi el a kondenzációs kazán üzembe helyezését, a kondenzációs kazán elveszti a garanciáját, és az ebből kifolyó szakszerűtlen kondenzációs kazán üzembe helyezés halálos balesethez is vezethet! Kérjük ezeket vegyék figyelembe a kondenzációs gázkazán vásárlás előtt! A kondenzációs kazán készüléktípust évente kell karbantartani, melyet ajánlott szerződött szervizpartnerrel elvégeztetni a kondenzációs gázkazán karbantartását a saját biztonságuk érdekében. Az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége gondoskodni a rendszeres kondenzációs kazán karbantartásról. Ötévente pedig köteles gondoskodni a kondenzációs kazán műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. A kondenzációs kazán gyártók 1 év garanciát adnak a kondenzációs gázkazán készülékekre, amely a kondenzációs kazán üzembe helyezésének napjától érvényes. 

Kondenzációs gázkazán, kondenzációs gázkazánok, kondenzációs kazán, Viessmann kondenzációs kazán, Ariston kondenzációs kazán, Baxi kondenzációs kazán, Beretta kondenzációs kazán, Bosch kondenzációs kazán, Buderus kondenzációs kazán, Fég kondenzációs kazán, Hajdu kondenzációs gázkazán, D-Ég kondenzációs kazán, Immergas kondenzációs kazán, Sauiner Duval kondenzációs kazán, Vaillant kondenzációs kazán, Remeha kondenzációs kazán. Kondenzációs kazán a legjobb akciós árakon, raktárról, azonnal! Nagy múltú szakboltunkban képzett eladók, szakszerű tanácsadás és segítőkész légkör várja a kondenzációs kazán iránt érdeklődőket.